CE a elaborat un plan pentru România şi alte cinci ţări europene
Planul va simplifica reglementările privind cofinanţarea
Comisia Europeană (CE) a prezentat, ieri, un plan prin care cofinanţarea pe care trebuie să o asigure România şi alte cinci state membre la accesarea fondurilor UE va scădea de la 15% la 5%, oferind astfel un acces mai uşor şi mai rapid la zeci de miliarde de euro, potrivit Financial Times. Planul nu va implica majorarea finanţării care revine UE şi va simplifica reglementările privind cofinanţarea pentru Grecia, Irlanda, Portugalia, Ungaria, Letonia şi România, astfel încât aceste state să nu mai fie nevoite să vină cu la fel de multe fonduri proprii pentru a primi finanţări UE.
Se duc lupte grele pentru a obţine cât mai mult din bugetul european
Potrivit regulilor actuale, Guvernele trebuie să contribuie cu cel puţin 15% din costul unui proiect aprobat, înainte ca Bruxelles-ul să plătească diferenţa. Lipsa cofinanţării este unul dintre motivele pentru care unii din cei mai săraci membri UE nu reuşesc să acceseze fondurile europene puse la dispoziţie, o situaţie ciudată în spaţiul comunitar, unde membrii duc lupte grele pentru a obţine o parte cât mai mare din bugetul european, notează FT. Cotidianul britanic dă exemplu România drept stat care nu reuşeşte să acceseze fonduri europene.
România a atras doar 3%
"România a atras până în prezent doar 3% din fondurile de aproximativ 30 de miliarde de euro disponibile pentru agricultură şi dezvoltare în actualul plan bugetar pe şapte ani, până în 2013, al blocului comunitar", conform FT. Potrivit unor estimări, Grecia ar avea la dispoziţie fonduri structurale nefolosite de 12 miliarde euro.
Corupţia şi administraţia slabă, principala piedică
Pe lângă lipsa cofinanţării, corupţia şi administraţia slabă sunt, de a