Expunerea la aerul condiţionat, băile în piscină şi consumul de alimente reci favorizează apariţia faringitei şi pneumoniei. Cei mai predispuşi infecţiilor respiratorii în sezonul cald sunt copiii, bătrânii, dar şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit, spun specialiştii.
Trecerea bruscă şi repetată de la temperaturile ridicate de afară (uneori peste 35 de grade Celsius) la unele considerabil mai scăzute din interior (23-25 de grade Celsius), răcită cu ajutorul aerului condiţionat, afectează întreg aparatul respirator. Din acest motiv, specialiştii spun că în anotimpul cald se poate constata o creştere a numărului de viroze respiratorii, dar şi de amigdalită şi de bronşită.
„Vara sunt frecvente infecţiile de tip viral produse ca urmare a expunerii repetate la temperaturi extreme, de la foarte cald la rece. Iar principalul vinovat este aerul condiţionat, atunci când este utilizat incorect. În plus, vara stăm mai frecvent în curent pentru că deschidem uşile şi geamurile ca să ne răcorim şi, în plus, suntem mai puţin precauţi în ceea ce priveşte expunerea la aerul rece atunci când ieşim cu părul ud din bazin sau din casă", spune medicul specialist pneumolog Magda Ciobanu de la Institutul de pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti. De asemenea, mai frecvent decât iarna, în acest sezon apare laringita, o afecţiune cauzată de consumul de alimente şi de băuturi reci. Din acelaşi motiv se pot produce inflamaţii şi în alte regiuni ale aparatului respirator, declanşându-se faringita, traheita sau rinita.
Pneumonia, cea mai periculoasă
Potrivit medicului Magda Ciobanu, o expunere prelungită la aerul condiţionat sau la curent favorizează declanşarea bronşitei sau chiar a pneumoniei, prin filtrele sistemelor de climatizare putându-se răspândi în aer bacteria Legionella pneumophila. Bacilul care declanşează pneumonia (pneumococul) poate fi contra