Printre fiii doftaniştilor din Cartierul Primăverii circula o legendă. Ceauşescu nu era bâlbâit din naştere. Îl stricaseră camarazii săi de detenţie în bătaie. Ceauşescu a fost criticat la constituirea primului CC al partidului din 1945 că furase din porţia de hrană a tovarăşilor de închisoare.
În prima conferinţă a partidului comunist din libertate (1945), alegerile în Comitetul Central (CC) s-au făcut după metodologia stalinistă. Propunerea de dinainte stabilită de Secretariatul partidului era „pusă în discuţia" celorlalţi. Doi-trei luau cuvântul, prezentându-l pe cel numit cu părţile lui bune şi rele. Pe Ceauşescu l-au criticat foştii doftanişti că mâncase din porţia destinată tovarăşului său de celulă bolnav, aflase şi Alexandru Bârlădeanu (Partea lor de adevăr, Compania, 2008). Prins asupra faptei, Ceauşescu se motivase cu dreptul mai mare al tânărului de-a supravieţui faţă de vârstnic. Ana Pauker, conducătorul de facto al partidului, l-a susţinut pentru alegerea în CC. Nu trădase nimic în anchete şi închisori, îl lăudase „încercata tovarăşă". Era foarte tânăr, a scuzat ea individualismul fiului de ţăran.
Şedinţă de Partid, Doftana
Tânăr, dar şmecher!
Mai târziu, printre copiii doftaniştilor din cartierul nomenklaturii se răspândise zvonul că „şeful" n-a fost din naştere bâlbâit. Defectul lui Ceauşescu de vorbire apăruse dintr-o bătaie administrată chiar de tovarăşii de detenţie. Se-ntâmplase la Doftana. Osman, maistru la STB, colegul lui de celulă se-mbolnăvise grav. Din puţinul hranei lor, ceilalţi pasau şi bolnavului. Şi l-au prins, după mărturia lui Vasile Dumitrescu, pe Ceauşescu mâncând suplimentul lui Osman. L-au pedepsit, în legea locului, cu bătaia.
Atât de cruntă că a dat în bâlbâială, aflaseră copiii lui Grigore Preoteasa (Poveşti din Cartierul Primăverii, Curtea Veche, 2010). Osman a devenit cumnatu