Intrat în dotarea Spitalului Judeţean, performantul aparat nu poate fi folosit pentru pacienţii internaţi.Chichiţele legislaţiei europene permit ca tomograful să fie utilizat, în principiu, doar pentru investigaţiile medicale din Ambulatoriu.
Considerat un adevărat vârf de lance în tehnologia medicală mondială, computerul tomograf de tip 256 a fost deja instalat la Spitalul Judeţean de Urgenţe, după ce Consiliul Judeţean a aprobat transmiterea către spital în folosinţă gratuită pentru următorii 5 ani.
Pentru că nu mai există un aparat de acest tip la fel de performant în ţară, deja mulţi medici din alte localităţi s-au interesat cum pot avea acces la utilizarea lui.
Însă, şansele lor sunt minime, pentru că tomograful a fost luat cu fonduri europene şi condiţiile de folosire sunt foarte stricte. Astfel, acest aparat poate fi folosit în principiu numai în ambulatoriu, nu şi de bolnavii care sunt deja internaţi în spital.
„Am fost contactat de medici din ţară care m-au întrebat cum pot să vină pentru cazurile cele mai presante la noul aparat. Fiind o achiziţie din fonduri europene, el face obiectul unui contract de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 Axa prioritară 3 şi nu poate fi folosit decât strict în anumite condiţii. Încercăm să găsim o modaluitate legală şi acceptată de Uniunea Europeană pentru a putea totuşi utilizat de cât mai multe persoane", a declarat Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila.
„În Uniunea Europeană circuitul este foarte simplu. La recomandarea medicului se face tomografie, iar în urma acesteia se decide, după caz, internarea. Nu întâi se internează şi după aceca se face tomografie. Acum, dacă ar fi nevoie de o astfel de investigaţie, s-ar ajunge ca bolnavul să fie externat, retrimis de medicul de familie la tomograf şi internat din nou ", a explicat cum s