Într-o epocă în care violenţa şi tortura reprezentau practici adânc înrădăcinate în mentalitatea oamenilor, iar superstiţiile le ghidau viaţa de zi cu zi, procesul unei femei de rang nobil avea să cutremure şi să îngrozească întreaga lume.
Despre contesa Elisabeta (sau Erszebet) Bathory s-a afirmat în repetate rânduri că este întruchiparea variantei feminine a contelui Dracula, fiind însetată de sânge şi urmărind cum tinere fecioare se sting sub privirile sale.
O femeie cu chip de înger devine un monstru
Elisabeta Bathory era descrisă deseori ca fiind o femeie deosebit de frumoasă, cu un păr de un negru abanos, pielea albă ca laptele, ochii de culoarea chihlimbarului, îmbrăcată fastuos, după moda vremii şi pe măsura numelui său sonor. Totuşi, despre „Contesa însângerată” sau „Contesa sângeroasă”, numele sub care o recunoaşte istoria, se crede că ar fi fost una dintre cele mai mari femei criminal din toate timpurile.
Născută la data de 7 august 1560, în localitatea Nyírbátor de pe teritoriul Ungariei de astăzi, într-una dintre cele mai nobile, influente şi bogate familii, tânăra contesă părea a avea totul – tinereţe, frumuseţe, poziţie socială, avere. Cu toate acestea, ceva se pare că lipsea din viaţa sa aparent fără griji. Poate că a fost vina familiei, a lipsei armoniei şi a iubirii pentru că la vârsta de doar 14 ani Elisabeta a rămas însărcinată cu fiul unui ţăran transilvănean, sarcină ce avea să provoace o ruşine fără margini familiei şi să ducă la izolarea tinerei fete într-un castel. Imediat după naştere însă, copilul este luat din braţele mamei şi dat spre îngrijire şi creştere familiei băiatului. Ulterior s-a afirmat că acest gest al părinţilor săi i-a afectat sănătatea mintală, iar comportamentele sale deviate, pe care le-a manifestat la vârsta maturităţii, îşi au de fapt originea în această întâmplare.
La vâr