Un control efectuat de experţi din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a scos la iveală o adevărată reţea de falsificatori de dosare de handicap, care au adus grave prejudicii bugetului de stat. Sursa: VLAD STĂNESCU
În numeroase cazuri, persoanele cu handicap grav munceau în străinătate şi conduceau autoturisme. Din 180 de dosare verificate în ultima vreme, în 130 au fost descoperite nereguli serioase.
Controalele făcute de echipa Direcţiei Generale a Persoanelor cu Handicap (DGPH) din cadrul ministerului au depistat persoane care primeau indemnizaţii pentru afecţiuni grave, în cele mai multe cazuri, boli mintale, dar aveau contracte de muncă în stăinătate, mergeau singure la cumpărături, se plimbau cu bicicleta, sau chiar conduceau maşini pentru că, unele înaintea dobândirii statutului de handicapat, altele după acest moment, au reuşit să obţină permise de conducere. Pe scurt, „handicapaţii” erau apţi de muncă.
„Colegiul Medicilor trebuie să sancționeze medicii care încalcă legea”
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a mers în această dimineaţă la Hunedoara pentru a verifica stadiul unor anchete făcute de Inspecţia Socială împreună cu specialiştii de la Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. La constatarea neregulilor, ministrul a cerut înăsprirea sancţiunilor, verificarea amănunţită a unor ONG-uri care apără drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi întocmirea dosarelor penale pentru medicii care încalcă flagrant şi repetat legea.
În plus, a subliniat că pentru o schimbare a sistemului, este obligatorie şi implicarea Colegiului Medicilor. „Voi cere transformarea acestei instituţii (Colegiul Medicilor-n.r.) în sindicat, care să vegheze şi să sancţioneze medicii atunci când aceştia nu-şi respectă profesia”, a declarat Lăzăroiu.
Populaţia scade, numărul handicapaţilor creşte. Noul