Când realizează că au ajuns la jumătatea vieţii, bărbatul şi femeia încep să facă lucruri necugetate. Criza loveşte între 37 şi 50 de ani , iar cei ce nu ştiu să o gestioneze ajung la depresie. Sursa: SHUTTERSTOCK
În jurul vârstei de 40 de ani, bărbaţii sunt predispuşi la aventuri extraconjugale şi visează să-şi schimbe locul de muncă şi să facă un gest nebunesc, iar femeile devin mai egoiste, sunt tentate să îşi părăsească partenerul de viaţă şi să cheltuiască excesiv. Toate sunt manifestări ale crizei vârstei mijlocii, o perioadă căreia trebuie să îi acordăm o atenţie deosebită, recomandă specialiştii. Altfel, criza se transformă în depresie, cu efecte dureroase asupra întregii familii.
Criza vârstei mjlocii apare într-un moment de bilanţ, explică psihoterapeutul Paula Irimia. "Se declanşează în momentul în care persoana aflată la jumătatea vietii conştientizează că anii au trecut şi se confruntă cu un amalgam de trăiri negative intense (insatisfacţie, frustrare, nemulţumire, vinovăţie, revoltă)." Este perioada în care "se ciocnesc" aşteptările cu realizările şi apare tensiunea psihică, determinată de neîmpliniri profesionale, materiale şi pe plan emoţional.
"Viaţa a trecut fără să o fi trăit din plin"
Conflictele şi crizele conjugale, stresul, plictiseala sau lipsa de motivaţie profesională sunt, de cele mai multe ori, o consecinţă inevitabilă a tensiunii emoţionale la care este supus adultul, adaugă psihologul. Acele lucruri "nebuneşti", de care nimeni nu v-ar crede în stare (aventuri amoroase, cheltuieli în exces, renunţarea la locul de muncă) sunt expresia unei dificultăţi de autocontrol. Cei care trec prin această criză resimt regretul că "viaţa a trecut fără s-o fi trăit din plin şi, mai mult, că încă nu au descoperit drumul spre ei înşişi".
Specialistul atenţionează că, în aceste condiţii, se acţionează dezorganizat, haotic, se iau