Banca centrala ar putea fi nevoita sa urce ratele dobanzilor in acest an pentru a contracara efectele unor posibile cresteri de preturi din sectorul energetic, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg.
BNR ar trebui sa ramana orientata catre inasprirea politicii monetare chiar daca se asteapta ca inflatia sa scada dupa disparitia efectului cresterii TVA anul trecut, a spus Franks.
Totodata, BNR nu ar trebui sa mai reduca nivelul rezervelor in valuta obligatorii pentru banci deoarece "nu ar fi o masura inteleapta in acest moment", a adaugat Franks.
"Din datele preliminare pe care le-am primit se pare ca inflatia in luna iulie este destul de buna, astfel incat presiunea s-a redus putin", a explicat oficialul FMI.
"In continuare am recomanda bancii centrale sa ramana orientata catre o politica restrictiva, sa fie pregatita sa mearga mai degraba in sus decat in jos, insa cheia este ceea ce se va intampla in iulie si august", a spus Franks.
BNR a mentinut in luna iunie dobanda de politica monetara la 6,25% pentru cea de-a 13-a luna consecutiv, pentru a combate cresterea inflatiei dupa majorarea TVA si scumpirea principalelor marfuri pe piata internationala. Banca centrala ar putea fi nevoita sa urce ratele dobanzilor in acest an pentru a contracara efectele unor posibile cresteri de preturi din sectorul energetic, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg.
BNR ar trebui sa ramana orientata catre inasprirea politicii monetare chiar daca se asteapta ca inflatia sa scada dupa disparitia efectului cresterii TVA anul trecut, a spus Franks.
Totodata, BNR nu ar trebui sa mai reduca nivelul rezervelor in valuta obligatorii pentru banci deoarece "nu ar fi o masura inteleapta in ace