Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a împlinit, ieri, vârsta de 62 de ani. Din septembrie 1990, dl Isărescu se află la conducerea băncii centrale, cu o pauză de un an de zile (decembrie 1999 - decembrie 2000), când a ocupat funcția de prim-ministru al Guvernului României. Mâine, guvernatorul BNR va prezida o nouă ședință de politică monetară. Românii cu credite la bănci, și nu numai, așteaptă un semnal de la BNR, după toate \"veștile bune\" primite în urma încheierii misunii FMI la București.
Chiar dacă se cuvine ca sărbătoritul să primească daruri, românii vor, la rândul lor, un cadou din partea BNR: dobânzi mai mici la credite.
Dar va reduce BNR dobânda-cheie? Cel mai probabil nu. Cel puțin așa cred analiștii financiar-bancari, care spun că BNR va menține dobânda de politică monetară la 6,25%/an. Totuși, aceștia se așteaptă ca dobânda-cheie să scadă pe parcursul anului viitor, chiar și cu un punct procentual.
Alții cred că BNR va majora rata dobânzii până la 7%, pentru a permite BNR "să lupte cu inflația". Și raportul pe inflație va fi discutat mâine, iar semnalele sunt de scădere, după ce a trecut un an de zile de la majorarea TVA la 24%.
Dar, șeful misiunii FMI la București, dl Jeffrey Franks, "recomandă" BNR o majorare a ratei dobânzii. De ce? Într-un interviu acordat Bloomberg, Franks a precizat că "banca centrală trebuie să rămână orientată către o politică restrictivă, să fie pregătită să crească dobânzile şi nu să le reducă, însă cheia este să vedem ce se va întâmpla în iulie si august". Mai mult, Franks le-a transmis celor de la BNR să se abțină de la reducerea rezervelor minime obligatorii pentru că "nu ar fi o măsură înţeleaptă în acest moment".
Dacă e să ne uităm cum au fost "aplicate" recomandările FMI în ultimii doi ani, am putea spune, în procent de 75-80%, că acestea vor fi puse în pract