Bursele europene scad marţi pentru cea de-a treia şedinţă consecutiv şi au atins minimul ultimelor zece luni, din cauza temerilor privind situaţia economică globală, după datele sub aşteptări publicate ieri în SUA privind industria prelucrătoare, transmite Reuters.
Totodată, indicatorii tehnici anunţă o perioadă slabă pentru principalii indici bursieri, informeaza Mediafax.
Acţiunile companiilor producătoare de bunuri de uz personal şi de uz casnic conduc declinul de marţi în Europa, în frunte cu producătorul danez de bijuterii Pandora, ale cărui acţiuni s-au prăbuşit cu 62% după ce compania a anunţat venituri în scădere puternică, costuri mai mari cu materiile prime, şi şi-a redus estimările pentru anul în curs.
Indicele european de referinţă FTSEurofirst 300 a coborât cu 1% până la ora 9:26 GMT (12:26 ora României), după ce a atins în cursul zilei cel mai redus nivel din octombrie 2010. Indicele pan-european a scăzut în şase dintre ultimele şapte şedinţe consecutive şi înregistrează un declin de 5% faţă de nivelul de începutul anului.
Indicele italian FTSE MIB a căzut cu 1,8%, la minimul ultimelor 27 de luni, din cauza temerilor că Italia ar putea "întrece" Spania, devenind următoarea victimă a crizei datoriilor de stat din zona euro.
Analiştii anticipează că indicele blue chip Euro STOXX 50 se îndreaptă către un prag psihologic atins ultima dată în luna mai a anului trecut, cu repercusiuni negative. Indicele înregistrează marţi o scădere de 1% şi a atins de mai multe ori în timpul şedinţei minime ale ultimelor 11 luni.
Statele Unite par că au evitat intrarea în default (incapacitate de plată), după ce Casa Reprezentanţilor a aprobat, luni seară, un acord de ridicare a plafonului datoriei de stat, însă inevstitorii sunt încă îngrijoraţi că SUA şi-ar putea pierde ratingul de top "AAA".
Contractele credit default swap pe datori