Ce este căscatul? Căscatul este un reflex prin care, simultan, se inhaleaza aer si se intind timpanele, urmate de expiratie. Asta e teoria ştiinţifică. Dar răspunsul căutat de noi toţi este cel la întrebarea: De ce căscatul e contagios?
Toate vertebratele cască, chiar şi nevertebrate precum şerpii şi şopârlele cască! Totuşi, transmiterea reflexului de la un membru al speciei la altul se face doar la oameni şi la cimpanzei. Majoritatea studiilor au ajuns la concluzia că răspândirea reflexului de a căsca vine din perioada de început a omenirii şi că este strâns legată de subconştient, de empatie si de legăturile sociale.
Între 40 şi 60 la suta dintre adulţii sănătoşi cască dupa ce văd pe cineva căscând, dacă se gândesc la căscat sau doar dacă citesc despre căscat.
Că totul ţine de empatie, s-a stabilit. Însă care era mecanismul exact de la care a pornit, încă nu este clar.
Discovery a publicat o teorie conform căreia rolul transmiterii căscatului era de a calma după o perioadă stresantă, de a scădea nivelul de alertă şi a transmite o senzaţie de calm în grup.
O altă teorie, publicată de BBC, sugerează că rolul căscatului contagios era, mai degrabă decât să anunţe că organismul este gata de culcare, să ajute grupul să rămână treaz şi alert la pericole. Această teorie are la bază observaţia că prin căscat creierul se răcoreşte, ceea ce îi măreşte puterea de concentrare în momentele în care este foarte obosit.
Se fac studii?
Pornind de la ideea că empatia este responsabilă pentru transmiterea căscatului, s-au facut studii şi pe animalele care ematizează cel mai bine cu oamenii: câinii. Rezultatele parţiale (cercetările fiind încă în curs) au demonstrat că patrupedele reacţionează la căscatul omului, căscând la randul lor. 21 din 28 de câini au reacţionat astfel. Atunci când omul doar a deschis şi a închis gura, ca şi cum ar