Banca Transilvania (TLV) a obţinut în primul semestru un profit net de 65,7 mil. lei (15,7 mil. euro), nivel aproape dublu faţă de perioada similară din 2010, evoluţie care s-a datorat în principal reducerii provizioanelor aferente creditelor neperformante, deşi ponderea acestora a continuat să urce în intervalul aprilie-iunie din 2011.
"Cheltuielile nete cu provizioanele înregistrate în primul semestru din 2011 au fost de 295 milioane lei, diminuate faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent cu 35 mil. lei. Din aceste rezultate reiese faptul ca sunt înregistrate semne de stabilizare în ceea ce priveşte calitatea portofoliului de credite", spun reprezentanţii băncii.
Veniturile operaţionale ale băncii au crescut în trimestrul al doilea cu 7,7%, până la 367,2 mil. lei (88,8 mil. euro), după ce în primele trei luni ale anului curent înregistraseră o uşoară scădere, de 1,4%.
Creşterea a venit mai cu seamă ca urmare a avansului veniturilor din dobânzi cu 2%, dar şi a celor din operaţiuni financiare cu circa 20%, acestea fiind reprezentate de obicei de venituri din titluri de stat şi rezultate din fluctuaţii pe curs de schimb.
Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale s-au majorat într-un ritm mai rapid, cu 9%, creştere pusă de reprezentanţii băncii pe seama extinderii reţelei de unităţi a Băncii Transilvania, majorarea contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor de la nivelul de 0,2% la 0,3% din valoarea depozitelor şi creşterea cu 5% a TVA-ului. Cheltuielile de exploatare ale băncii au urcat cu 9%, în timp ce costurile salariale s-au majorat cu 6% în primele şase luni.
"Focusul nostru a fost creşterea sustenabilă a profitului şi a cotei de piaţă. Toate cele patru linii de afaceri ale băncii noastre au fost gestionate adecvat actualului context economic. Am continuat şi continuăm să acordăm cred