Datele financiare ale companiilor la care Fondul Proprietatea este acționar au fost făcute publice de Franklin Templeton, administratorul acestuia. Inclusiv prețurile energiei produse de Hidroelectrica.
Fondul Proprietatea (FP) are un administrator străin. Da, toată lumea interesată știe acest lucru. Numai că, săptămâna trecută, Franklin Templeton, administratorul Fondului, a arătat pentru prima oară ce înseamnă să ai un manager care nu este legat politic. Mai exact, a publicat pe site-ul companiei contractele comerciale ale societăților de utilități la care este acționar.
Astfel, publicul a putut afla cui vinde cu exactitate Hidroelectrica energia pe care o produce, cea mai ieftină din țară, și cu câți bani. Alro Slatina este unul dintre cei mai mari clienți, care a cumpărat, anul trecut, peste 15% din producția Hidroelectrica. Prețul de achiziție a fost de 112,3 lei pe megawatoră (MWh), în timp ce prețul de pe bursa de energie (OPCOM) a fost de 153,9 lei/MWh. Energy Holding a cumpărat 13% din producția companiei la prețul de 119,6 lei/MWh, iar Mittal Steel Galați, 8,5%, la prețul de 130,2 lei. Diferența de preț dintre contractele directe și piața liberă se ridică la multe zeci de milioane de euro.
Probabil că Hidroelectrica nu ar fi reușit să obțină maximul pentru întreaga producție, dar este clar că fără atribuirea a mai mult de jumătate din producție către clienți cu preț fix, veniturile și profitul ar fi fost mult mai mari.
Management privat versus stat
La fel de interesante sunt și rezultatele aferente anului trecut ale societăților de distribuție a energiei electrice, mai exact cele care sunt încă la stat și cele care au fost privatizate. În timp ce Enel Distribuție Muntenia a obținut un profit de 149 milioane lei, Enel Banat, de 148 milioane lei, iar Enel Dobrogea, de aproape 100 milioane lei, E