Mii de români stabiliţi în Vestul Europei revin în ţară cu sacoşele mai goale decât în concediile anterioare. Frontieriştii se pregătesc să întâmpine una dintre cele mai încărcate luni din an, în care vămile se umplu de oamenii plecaţi la muncă peste hotare.
Căpşunarii revin în concediu acasă cu banii câştigaţi în Italia şi Spania. Dacă anul trecut nu se plângeau că nu prea au de lucru şi se întorceau cu desaga plină, din cauza crizei dar şi a restricţiilor pe piaţa muncii, lucrurile s-au schimbat.
Petre Gardin, unul dintre românii pe care mirajul vestului i-a trimis tocmai în însorita Italie, se întoarce mai sărac decât anii trecuţi. Nu e prima oară când revine în concediu în România, dar de această dată, buzunarul lui e mult mai subţire. „Am reuşit să adun nişte bani după un an de muncă, dar recunosc că nu e la fel ca anul trecut, când am venit cu o rezervă de 10.000 de euro. De cheltuială am cam o mie de euro, iar rezerva e mai mică de această dată, patru mii. Anul trecut ne-a fost mult mai bine ca în 2011, mai ales că patru luni am stat pe tuşă din cauza lipsei unui loc de muncă. În acest an nu am adus nimic celor dragi, pentru că nu ne-a permis bugetul. Ne bucurăm doar că apucăm să-i vedem”, a spus Petre Gardin. Oamenii sunt mai săraci ca în anii trecuţi, dar firmele de transport se bucură de valul celor care dau buzna în patria mamă, mărind numărul curselor, pentru a face faţă solicitărilor. „A crescut numărul de persoane care vin din străinătate în această perioadă. Pot s-a zic că s-a triplat numărul de curse, având în vedere că se face şi retur”, a spus Simona Marica, reprezentant al unei firme de transport.
La vamă, vacanţa românilor a început deja să fie simţită, în ultima săptămână, numărul celor care trec pragul ţării crescând considerabil. „În doar o săptămână, valorile traficului de călători prin punctele de trecere a frontierei a