Stația de euprare a apelor uzate deversate în Dunăre a intrat în funcțiune zilele acestea
Apa bătrânului fluviului Dunărea va fi limpede și cristalină. Descrierea nu este a unui artist, ci este o asigurare venită din partea conducerii Societății de Apă -Canal din Drobeta Turnu Severin.
Acest lucru va fi posibil datorită Stației de Epurare a Apelor Uzate care a fost finalizată și dată în folosință.
“Recepționăm componenta proiectului ISPA în valoare de 41.600.000 de euro și ne pregătim pentru etapa de finanțare prin programul Pos Mediu, ca anul viitor să dăm drumul la etapa a doua și a treia, de eliminare a azotului și a fosforilor din apele reziduale.
Ceea ce aveți aici este doar treapta mecanică de eliminare a suspensiilor grosiere, de reducere a substanțelor oganice și de gospodărire a nămolului .
După ce vom finaliza și celelalte etape vorbim de epurare perfectă a apelor reziduale, Dunărea nu va mai primi apă poluată”, a declarat Ilie Pisoi, director Secom.
Stația a fost proiectată, în prima etapă, pentru a trata un debit mediu zilnic de 50.000 de metri cubi de apă uzată. Construcția ei a început în 2009 și nu a fost lipsită de probleme.
“S-a lucrat un an și zece luni cu un număr de 100 de oameni. La început, au fost probleme cu amplansamentul acestui obiectiv care se află pe o fostă groapă de gunoi și acest lucru ne-a creat ceva probleme. Soluția a fost găsită în utilizarea pernelor de balast ” , a precizat Viorel Ceru, inginer constructor.
Stația de epurare a fost construită pentru a minimaliza impactul deversărilor de ape uzate orășănești în fluviul Dunărea.
La inaugurarea ei, primarul Constantin Gherghe a punctat importanța proiectului ISPA.
“Intram și noi în rândul orașelor civilizate, stația de captare este în condiții impecabile, rețeaua este în proporție de 40% înnoită, stația de ep