- interviu cu François FARAH -
François Farah este Reprezentant UNFPA (Fondul ONU pentru Populaţie) pentru România şi Director de Ţară pentru FRI Macedonia, Moldova şi Serbia şi, de asemenea, responsabil pe probleme de securitate ONU în România. Este doctor în demografie socială, a lucrat în multe ţări din lume pe probleme de dezvoltare şi iubeşte România pentru căldura locuitorilor săi.
În ce constă activitatea dvs. ca reprezentant al UNFPA?
Sînt în România de un an şi jumătate şi am învăţat foarte multe despre ţara dumneavoastă şi despre schimbările foarte interesante care au loc aici, ca de altfel, în toată regiunea Europei de Est.
UNFPA şi-a început activitatea în România în anul 1996. Ne-am propus să avem obiective atât pe termen scurt cât şi de perspectivă. Nu mai dispunem de fonduri mari pentru activităţile noastre, însă nu noi, în calitate de reprezentanţi ai ONU, sîntem cei care implementează măsurile, ci autorităţile guvernamentale, organizaţiile societăţii civile şi cele nonguvernamentale. Instituiţiile ţării sînt cele care operează şi pun în practică aceste activităţi. Noi le asistăm la nivel de orientare, de direcţionare. De exemplu, ne ocupăm de sănătatea reproducerii, de problemele tinerilor, de chestiuni legate de gen, de discriminare, de inegalitate socială. Noi sîntem, dacă vreţi, garantul unui mandat pentru care România este semnatară, sîntem aici pentru a sensibiliza autoritatea publică pe aceste aspecte, pentru a împărtăşi din experienţa altor ţări sau regiuni şi pentru a investi în proiecte pilot care să valideze abordări care pot fi generalizate de către forurile ţării.
Sîntem, aşadar, o instituţie de consiliere la nivel de politici de echitate socială şi mai ales pe probleme de populaţie. Am avut ocazia de a lucra pe chestiuni majore, cum ar fi migraţia, îmbătrînirea populaţiei, scăderea natalităţii, am încercat