Muzeografii gălăţeni au amenajat într-un acvariu cu 1.200 de litri de apă un ecosistem specific zonei tropicale, cu plante şi specii de peşti de apă dulce.
În cadrul Acvariului de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) Galaţi vizitatorii pot admira două acvarii ceva mai deosebite, care atrag privirile prin mai multă culoare, plante acvatice interesante şi sute de vieţuitoare subacvatice. Este vorba de aquascaping, o construcţie arhitecturală acvatică în care se dezvoltă plante de apă specifice zonei tropicale. În acvariul cu 1.200 litri de apă e reprodus un ecosistem de apă dulce, cu ajutorul unor dotări speciale.
Dr. Gabriela Grigoraş, muzeograf în cadrul Acvariului, vorbeşte cu pasiune despre Aquascaping, acest adevărat tablou viu pe care îl monitorizează. „Un acvariu trebuie să fie mai mult decât un «cub de apă». În aquascaping, fiecare echipament ce deserveşte micul ecosistem artificial substituie un mecanism pe care natura îl posedă, în perfecţiunea sa, astfel încât fiecare verigă vie a acvariului, plantele, nevertebratele, peştii etalează particularităţile biologice de formă, culoare şi, după caz, chiar comportament, în mod similar mediului natural din care provin", spune muzeograful.
Spre exemplu, un temporizator monitorizează temperatura la parametrii tropicali, controlează parametrii fizici şi chimici ai apei, precum şi durata de iluminare. Flora subacvatică din acvariu e formată din 30 de specii de plante de apă specifice zonei tropicale. Fauna din acvarii este diversă, fiind compusă din nevertebrate şi peşti: trei specii de peşti şi trei specii de creveţi, alese astfel încât să îndeplinească atât un rol estetic, dar şi unul funcţional în cadrul ecosistemului. Vizitatorii vor putea vedea aici peştele neon, tetra cu nasul roşu sau peştele consumator de alge Sae. Un adevărat spectacol de mişcare este oferit de sutele de cre