Unul din cele mai importante monumente istorice ale Clujului este lăsat în paragină. Clădirile habsburgice construite în 1735, pe Cetăţuie‚ se dărâmă. Ele sunt folosite pe post de WC-uri, iar proprietarii, Unita Turism Holding, nu au niciun plan de restaurare.
Nu a fost pusă la pământ în urma nenumăratelor războaie, însă o dărmână indiferenţa. „Cad pietre“, scrie pe două dintre pasajele care permit accesul în fortificaţie. Cetăţuia, o zonă-emblemă a Clujului şi în acelaşi timp monument istoric, a fost construită în urmă cu aproape trei sute de ani, iar în prezent se află într-un stadiu avansat de degradare: clădirile habsburgice care formează mica cetate au început să se dărâme. Din cauza stării deplorabile în care se află, din clădiri a început să se desprindă tencuiala ori chiar să cadă cărămizile, tavanul şi părţi din acoperiş. Toţi cei care vizitează Clujul urcă şi pe Cetăţuie, de unde au o vedere panoramică asupra oraşului.
Folosite pe post de WC
Eroi ai Transilvaniei şi-au dat ultima suflare în clădirile de aici, dar acum construcţiile sunt folosite pe post de WC ori loc de depozitat gunoaie. În Poarta Vieneză, denumită şi Poarta Cetăţii (intrarea principală în fortificaţie), a fost întemniţat şi executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluţiei, care a propus instituirea limbii române ca limbă oficială a Transilvaniei. Cărămizile din tavanul acesteia au început să cadă, camerele sunt pline de gunoaie, iar mirosul e aproape insuportabil.
Poarta Apei, situată în partea estică a Cetăţuii, nu se află într-o stare mai bună. Clădirea a început să se dezintegreze şi nimeni nu ia nicio măsură, cu toate că pe aici trec sute de oameni lunar pentru accesul în zona istorică a fortificaţiei.
De asemenea, toate traseele situate pe dealul Cetăţuii sunt pline de gunoaie, de la resturi alimentare şi până la PET-