Mai bine tăceau. Reacţia reprezentanţilor Patriarhiei la reportajul televiziunii germane Deutsche Welle - care a remarcat că, în timp ce închide şcoli şi spitale din lipsa banilor, Guvernul României alocă fonduri substanţiale pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului - poate fi considerată lipsită de respect pentru oamenii de bun-simţ din această ţară.
Ziariştii germani nu au făcut altceva decât să constate câteva lucruri evidente. În primul rând, că Guvernul participă cu fonduri la construcţia unui edificiu scump (600 milioane de euro). În al doilea rând, au remarcat că la fiecare două zile în România se termină construcţia unei biserici, în mare parte cu bani de la bugetul public. Toate acestea se întâmplă într-o ţară în care, din cauza lipsei banilor, trei şcoli se închid în fiecare zi şi dispar din ce în ce mai multe spitale.
Jurnaliştii străini au spus lucruri pe care de altfel le ştim cu toţii şi cu care putem fi sau nu de acord. Aşa cum putem fi sau nu de acord, spre exemplu, cu decizia Mitropoliei Clujului de a-i oferi premierului Emil Boc distincţia „Crucea Transilvană" pentru „ataşamentul şi sprijinul arătat credinţei ortodoxe" sau, spus pe şleau, pentru banii alocaţi de Guvern investiţiilor Bisericii Ortodoxe.
De ce au reacţionat însă atât de puternic reprezentanţii Patriarhiei?
Iată cele mai importante puncte din comunicatul acestora de presă (publicat de HotNews).
# Catedrala Mântuirii Neamului ar reprezenta, în opinia Bisericii, în primul rând „o necesitate liturgică şi publică, fiind un simbol al unităţii dintre lucrarea spirituală şi socială a Bisericii".
Afirmaţia este cât se poate de subiectivă. Cu siguranţă mulţi români ar aprecia mai mult o şcoală sau un spital ultramodern construit din banii Bisericii decât un imens şi inutil edificiu, ridicat din bani publici.
# Catedra