Salariile celor peste 1,2 milioane de salariaţi din industrie, sector format în principal din companii private, au crescut cu 6% în perioada mai 2010 - mai 2011, semn că măsurile de reducere de costuri luate din timp de oamenii de afaceri le-au permis să-şi motiveze angajaţii într-un an greu pentru economie.
Pe de altă parte, salariile din administraţia publică, sănătate şi învăţământ au scăzut, în medie, cu 10,5% în luna mai a acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, semn că Guvernul s-a ţinut de cuvânt şi a crescut cu 15% salariile de la începutul acestui an (după scăderea de 25% de la jumătatea lui 2010), arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
La nivelul întregii economii salariul mediu net a crescut cu 2,1% în perioada mai 2010 - mai 2011, ajungând la valoarea de 1.458 de lei.
Ieri premierul Emil Boc a spus că obiectivul Guvernului este ca de la 1 ianuarie 2012 să se înceapă recuperarea salarială pentru bugetari, însă aceasta este condiţionată de creşterea economică şi de încadrarea în plafonul de bani alocaţi, potrivit Mediafax. Intervenţia sa a venit în contextul în care mai mulţi politicieni au spus că Guvernul va majora salariile bugetarilor începând cu luna octombrie.
Peste 50.000 de profesori şi medici concediaţi într-un an
Profesorii au fost bugetarii care au resimţit cel mai mult măsurile de austeritate impuse de Guvern : salariile pe care le-au primit în mai au fost cu aproape 12% mai mici decât anul trecut în aceeaşi perioadă, iar din sistem au fost concediaţi 19.200 de angajaţi. Reducerile au fost însă mult mai mari, spun specialiştii.
"Profesorii nu au avut o majorare de 15% în ianuarie, ea a fost de 10%. Cele mai mari reduceri au fost făcute pentru personalul din învăţământ, iar economiile realizate în urma tăierilor salariale şi de personal nu se regăsesc