Experţii americani în securitate informatică au descoperit cea mai mare serie de atacuri cibernetice de până în prezent, care a implicat inflitrarea reţelelor a 72 de organizaţii, printre care şi cea a ONU, ale unor guverne sau ale unor companii din întreaga lume, relatează miercuri Reuters.
Compania de securitate McAfee, din Boston, care a descoperit atacurile, susţine că în spatele lor s-ar afla 'un actor statal', dar a refuzat să-l numească, deşi unii experţi din domeniu apreciază că dovezile indică o implicare a Chinei.
Lunga listă a victimelor campaniei de atacuri de cinci ani include guvernele din SUA, Taiwan, SUA, Coreea de Sud, Vietnam şi Canada, Asociaţia Statelor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), Agenţia mondială antidrog, precum şi o serie de companii, de la contractori în domeniul apărării, până la companii high-tech.
În cazul ONU, hackerii au pătruns în reţeaua de computere a secretariatului general al ONU de la Geneva în 2008, unde au rămas nedetectaţi timp de aproape doi ani, scotocind printr-o mulţime de informaţii secrete, potrivit McAfee.
'Chiar şi noi am fost surprinşi de enorma diversitate a organizaţiilor victimă şi de îndrăzneala atacatorilor', a apreciat vicepreşedintele McAfee pentru evaluarea ameninţării, Dmitri Alperovitch, într-un raport dat publicităţii miercuri.
'Ceea ce se întâmplă cu toate aceste date este încă o întrebare deschisă. Totuşi, dacă măcar o fracţiune din aceste date este folosită pentru realizarea de produse mai bune sau pentru a învinge un competitor într-o negociere-cheie, pierderea reprezintă o ameninţare economică masivă', a adăugat el.
McAfee a descoperit amploarea seriei de atacuri cibernetice în martie acest an, când cercetătorii săi au descoperit jurnale ale atacurilor în urma unei analize a operaţiun