Tânăra are entuziasmul cercetătorului pornit să descopere lumea şi bunul simţ al omului educat. Pentru calităţile şi capacităţile ei intelectuale, este dorită de cele mai mari universităţi din lume.
A rămas mai puţin de o lună până când Ana Roxana Pop, absolventă a Colegiului Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Capitală, va urca în avionul cu destinaţia Statele Unite. Va reveni în România doar în vacanţe, conştientă că visul ei, de a face cercetare la cel mai înalt nivel, nu se poate împlini aici.
Din toamnă, va fi studentă la Princeton University, al cărei nume este asociat cu 33 de laureaţi ai premiului Nobel. Dintre ei, 17 au făcut la Princeton cercetare în fizică, ştiinţă de dragul căreia a ales şi Ana Statele Unite. Au declarat-o admisă şi alte instituţii de top. Printre ele, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Yale, Columbia University şi Cambridge.
Fizică la micul dejun
Medalii la olimpiadele internaţionale, 9,95- media de absolvire a liceului şi 9,87- media de la Bac, sunt doar câteva dintre performanţele Anei. Pune totul pe seama pasiunii, a sprijinului de la părinţi şi a profesorilor dedicaţi pe care i-a avut. De altfel, este convinsă că profesorii de la Princeton nu sunt mai buni decât cei de aici. Pentru ea, resursele necesare cercetării fac diferenţa.
Din dragoste de fizică, sâmbăta dimineaţa, la ora 8.00, Ana ieşea în parc unde, pe o bancă, rezolva probleme alături de alţi doi colegi, la fel de pasionaţi. Alteori, intra în Starbucks la prima oră şi, cu o cană de cafea în faţă, din care sorbea până după-masa târziu, descâlcea, alături de aceiaşi colegi, tainele fizicii: "Când faci ceea ce îţi place nu simţi cum trece timpul. Am lucrat tot timpul cât am vrut, când am vrut şi ce mi-a plăcut. Dacă am început o problemă şi am constatat că nu îmi place, am renunţat la ea, m-am culcat şi