Ratele ridicate ale şomajului din rândul tinerilor, care au alimentat protestele din zona euro în acest an, ar putea creşte în continuare înainte de a scădea, scrie The Wall Street Journal.
Potrivit agenţiei de statistică a UE Eurostat, rata şomajului din rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani din Uniunea Europeană se situează în continuare la peste unul din cinci sau 20,5% în pofida redresării economice începute în al doilea trimestru al anului 2009.
Nivelul nu este cu mult sub vârful de puţin peste 21% atins cu 20 de luni în urmă, iar economiştii se aşteaptă ca şomajul printre tineri să urce din nou pe fondul măsurilor de austeritate şi încheierii programelor guvernamentale de locuri de muncă temporare.
În condiţii normale, guvernele ar încerca să contracareze şomajul ridicat cu cheltuieli suplimentare de impulsionare a ocupării forţei de muncă, însă în această perioadă sunt sub presiune să reducă cheltuielile şi să respecte ţintele bugetare.
Economiştii nu se aşteaptă la o scădere a şomajului având în vedere cererea redusă şi o încetinire a ritmului de creştere economică aşteptată pentru cea de-a doua jumătate a acestui an în principalele ţări europene.
Cifrele indică diferenţe mari de la ţară la ţară: Şomajul în rândul tinerilor se situează la cel mai scăzut nivel în Olanda, 7,1%, Austria, 8,2% şi Germania, 9,1%, şi la cel mai ridicat în Spania, 45,7% şi Grecia 38,5%.
În unele ţări, spun economiştii, unele taxe ridicate majorează costurile angajării formale, în timp ce companiile sunt adesea descurajate să facă noi angajări din cauza nesiguranţei economice determinate de cheltuielile şi restricţiile legale implicate de disponibilizări.
Companiile nu pot ajusta salariile în funcţie de productivitate şi costurile de trai locale pentru că salariile minime sunt în multe ţări stabilite la nivel centra