Tichetele de vacanta sunt prezente atat de putin, incatunii jucatori spun ca nici macar nu s-a format o piata. Mai mult, 2011 a adus oscadere dramatica a utilizarii acestor vouchere. Vezi cum a ajuns sa se sufoce una dintre cele mai laudate si dorite masuridin turismul romanesc.
Valoarea acestor tichete a scazut din cauza ca au fost impozitate inca de la inceput, cand sistemul era nou si nu il cunostea multa lume, spun jucatorii de pepiata.
"Valoarea vanzarilor de tichete de vacantaa scazut cu 78% in primul semestru al acestui an, comparativ cu primul semestru din 2010. Acest lucru evidentiaza foarte clar impactul impozitarii tichetelor, lacare se adauga si faptul ca firmele nu au putut sa le mai acorde deoarece nu aurealizat profit in 2010", a spus Elena Pap, director general alemitentului de tichete Cheque Dejeuner pentru DailyBusiness.ro.
Lucia Morariu,directoarea Eximtur, a declarat ca agentia sa a avut un volum devanzari prin tichete de vacanta de cate 2 milioane de lei pe an, in 2009 si2010, dar ca in 2011 se va simti o scadere, mai ales pentru ca dupa impozitarea scazut si mai mult dorinta companiilor de a utiliza aceste unelte, careoricum erau noi.
“Impozitul amai pun o frana aceste piete, care oricum evolua incet, fiind un produs lainceput”, spune Lucia Morariu.
Una din conditiile care franeaza dezvoltarea produsului este si faptul ca o firma care doreste saacorde tichete de vacanta trebuie sa fi avut in anul anterior profit sau venit,dupa caz. Sumele care acopera valoarea tichetelor de vacanta suntdeductibile la impozitul pe profit sau venit al firmelor.
"In situatia economica actuala, este foarte greu de atins acestdeziderat, astfel ca marea majoritatea companiilor sunt excluse din sistem", a spus Elena Pap, directoarea ChequeDejeuner.
In plus, tinand cont ca este un produs recen