Comisia Prezidenţială pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice va elabora până la sfârşitul anului un proiect al noii legi a sănătăţii, pe care îl va prezenta MS spre analiză şi completare, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAXconsilierul prezidenţial Virgil Păunescu.
"Comisia Prezidenţială a elaborat în 2008 un raport pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România intitulat «Un sistem sanitar centrat pe nevoile cetăţeanului».
Din toamna lui 2010, acest material a fost discutat pe rând cu sindicatele, patronatele, organizaţiile nonguvernamentale, fundaţii, rectori, asociaţii profesionale, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi ai CNAS.
Reacţiile au fost pozitive. Pornind de la acel material, căruia îi lipsea doar ultimul capitol, cel privind concluziile generale, vom elabora, până la sfârşitul anului, un proiect al noii legi a sănătăţii, pe care îl vom înainta Ministerului Sănătăţii pentru analiză, completare şi dezbatere, la fel ca şi în cazul Legii educaţiei", a spus consilierul prezidenţial Virgil Păunescu.
El a precizat că acest proiect-cadru al noii legi a sănătăţii porneşte de la ideea că sistemul sanitar are racile fundamentale, cum ar fi monopolul statului, politizarea, conflictul de interese, incompatibilităţile şi deficienţa managerială.
"S-a conturat un model organizatoric. De exemplu, privatizarea administrării banului public după modelul practicat cu succes în Olanda. CNAS strânge banii privaţi, contribuţia cetăţenilor la sănătate, dar banii sunt administraţi de către casele private. Aceste case intră în competiţie pentru a lua banii. Din acest moment, casele de asigurări fug după pacienţi, adică în sfârşit pacientul este pus în centrul sistemului, după medici, după spitale şi clinici.
Tot instituţiile private vor face pachetul de servic