Necesarul mare de finanţare al statului a determinat un salt al datoriei publice cu 5 miliarde de lei în luna mai, peste pragul de 200 de miliarde de lei (49 miliarde de euro), după ce în aprilie se înregistrase o scădere a datoriei cu 3,5 miliarde de lei faţă de luna precedentă.
Ritmul de creştere s-a temperat însă comparativ cu anul trecut, când erau creşteri de la o lună la alta şi cu 10-13 mld. lei.
Majorarea datoriei publice din luna mai a fost determinată în principal de împrumuturile în valută, Trezoreria luând în luna mai 939 de milioane de euro de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni în valută pe piaţa internă, cu maturitate de trei ani. Suma reprezintă circa 3,9 miliarde de lei.
Cătălina Molnar, senior economist la RBS Bank, aminteşte că împrumutul a fost contractat după ce Banca Naţională a redus rata rezervelor minime obligatorii la valută de la 25% la 20%, cu aplicabilitate din luna mai.
"Având în vedere că statul avea de plătit în luna iulie circa 2,5 miliarde de euro, necesarul de finanţare trebuia asigurat din timp. În plus, titlurile de stat denominate în lei emise în luna mai au avut o valoare de circa 5 miliarde de lei, comparativ cu o sumă ajunsă la scadenţă de 3,9 miliarde de lei (aferentă titlurilor emise anterior), ceea ce reprezintă pe net o creştere a datoriei cu încă 1,1 mld lei."
Comparativ cu sfârşitul anului trecut, datoria s-a majorat cu 6 miliarde de lei în primele cinci luni ale acestui an, ponderea ei în PIB trecând de 37%. Ritmul de creştere a datoriei a încetinit însă, având în vedere că în perioada ianuarie - mai 2010 soldul datoriei publice s-a majorat cu 31 mld. lei.
Şi situaţia la patru luni evidenţiază o temperare a ritmului alert de creştere a datoriei din ultimii doi ani, care devenise îngrijorător în 2010, apropiind datoria publică de 40% din PIB. În perioada ianua