Aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană nu a fost de bun augur pentru fermieri, ei fiind nevoiţi să renunţe în ultimii trei ani la 750.000 de vaci. Astfel, România a rămas acum cu doar 1,9 milioane bovine care să asigure necesarul de lapte şi carne măcar pentru cele 22 milioane de români, nemaipunându-se problema exportului. Aceasta în condiţiile în care în 1989 în România existau în jur de 6,5 milioane bovine.
Dacă în 2007, primul an de aderare la UE, România deţinea 2.734.000 bovine, potrivit datelor ultimului Recensământ General Agricol, în acest moment mai sunt înregistrate în România 1.985.000 bovine.
Cauzele care au dus la scăderea numărului de vaci sunt diverse, de la stabilirea cotei de lapte, care a limitat cantitatea care poate fi vândută, la preţurile scăzute atât la lapte, cât şi la carne, până la dificultăţile agricultorilor de a mai creşte animale.
Peste 91% din animale, în gospodăriile populaţiei
Un motiv al scăderii numărului de animale este legat de faptul că cea mai mare parte a vacilor se află în gospodăriile populaţiei. Astfel, 91,44% din bovine ( 1.815.000 capete) revin exploataţiilor agricole fără personalitate juridică şi doar 170.000 capete (8,56%) se află în exploataţiile agricole cu personalitate juridică.
De departe, cele mai multe vaci sunt deţinute de fermierii din Bucovina, un sfert din totalul şeptelului fiind în regiunea de Nord-Est a ţării. Alte 17 procente revin agricultorilor din Nord-Vestul ţării, iar 16 celor din Centrul ţării. Cele mai puţine vaci sunt în Oltenia (12% din total) şi Vestul ţării (8%).
Judeţul cu cele mai multe bovine înregistrate este Suceava, cu aproape 150.000 capete, urmat fiind de judeţele Botoșani (100.000 capete), Maramureş (peste 80.000 bovine), precum şi Iaşi, Bihor şi Neamţ cu aproximativ 70.000 capete fiecare.