Referindu-ne la datele statistice existente, se pare ca, la nivel mondial, numarul barbatilor care sufera de aceasta disfunctie depaseste 500 de milioane.
Se stie ca disfunctia erectila poate aparea practic la orice varsta, la un individ care si-a inceput viata sexuala, caracterul temporar sau permanent al acestei afectiunii fiind determinat de cauza care a generat-o.
"Mecanismul a ceea ce numim in mod obisnuit erectie este surprinzator de complex, reunind componente de tip neurologic, vascular, endocrin si, desigur, genital. In acest context, orice patologie care afecteaza unul sau mai multe dintre elementele mentionate mai sus poate conduce la disfunctie erectila organica. Exista insa si situatia in care pacientul este clinic sanatos si, in acest caz, disfunctia erectila e functionala", spune dr. Traian Constantin.
Cauzele care pot genera probleme de erectie
Sunt multiple, spune doctorul urolog, determinand cateva tipuri clinice precum:
disfunctia erectila psihogena, des intalnita la persoanele tinere, preocupate excesiv de "performanta sexuala", la care un esec poate scadea semnificativ calitatea actelor sexuale ulterioare, sau la cele cu tulburari in relatia de cuplu. Uneori, in mod direct sau ca efect secundar al medicatiei administrate, disfunctia erectila se poate manifesta in cadrul sindromului depresiv.
disfunctia erectila neurogena, determinata de intreruperea transmiterii impulsurilor nervoase in contextul afectarii neurologice centrale sau periferice.
disfunctia erectila de origine vasculara, aparuta in boli cardiovasculare ischemice, hipertensiune arteriala etc.
disfunctia erectila intalnita in bolile metabolice ? diabet zaharat etc.
disfunctia erectila de natura endocrinologica: hipogonadism, definit prin scaderea semnificativa a hormonului principal masculin, testosteronul.
d