Liderii partidelor care au semnat memorandumul pentru introducerea „coşului de solidaritate" au de ales între a merge în continuare cu programul, cu riscul să-şi atragă mânia prezidenţială, şi a renunţa la el, chiar dacă le-ar putea aduce importante câştiguri de imagine.
Reacţia UNPR la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu a venit prin intermediul ex-ministrului Marian Sârbu: „Intervenţia statului, atunci când trebuie să salveze bănci, nu este împotriva economiei de piaţă. Iar atunci când trebuie să salvăm nivelul de trai al unor pensionari este împotriva economiei de piaţă?". Totodată, preşedintele UNPR a arătat că refacerea Alianţei D.A. ar fi „de bun augur" pentru că, aşa cum sunt diferenţe de program în USL, „nici PDL nu se simte confortabil cu un partid de stânga (UNPR - n.r.)".
De altfel, după declaraţiile lui Traian Băsescu, unii democrat-liberali s-au grăbit să facă pasul înapoi. „Acum trei săptămâni, când s-a discutat în PDL, eu am fost cel care s-a opus. (...) Ideea (coşului pentru pensionari - n.r.) a fost bine primită în BPN, cred că eu am fost singurul care m-am opus", a declarat vicepreşedintele PDL Sever Voinescu. Deputatul a contrazis acum şi ideea prinsă în memorandumul aprobat săptămâna trecută de Guvern, cum că introducerea „coşului de solidaritate" nu ar implica efort bugetar, ci „doar un efort suplimentar de organizare".
„Deşi se spune că nu costă nimic, are costuri ascunse, pentru că spaţiile trebuie plătite, oamenii trebuie plătiţi, cineva trebuie să suporte costul operaţiunii de desfacere", a arătat acum Voinescu. Anterior, şi premierul Emil Boc a arătat că programul va fi implementat doar dacă nu presupune „anumite excese bugetare".
Repoziţionarea democrat-liberalilor a venit după ce preşedintele Traian Băsescu a criticat, la postul public de radio, ideea resuscitării economatelor, deschise prima dată pe vremea G