O fetiţă în vârstă de şase ani, cu paralizie cerebrală, este tratată cu propriile celule stem într-un centru de cercetare din SUA.
Paralizia cerebrală, este o boală incurabilă provocată de leziunea sistemului nervos central şi care se manifestă că o tulburare cronică de mişcare şi de postură. Boala cauzează multe probleme pe jumătate de corp sau întregul corp: reducerea posibilităţii de mişcare, tremur al membrelor, spasticitate, reflexe involuntare, disfuncţii vizuale şi auditive, convulsii sau crize epileptice, probleme la învăţare şi de dezvoltare, generând retard mental. Copiii cu paralizie cerebrală necesită o educaţie specială. Nu există niciun tratament pentru această boală care apare la copiii mici şi care numai în Statele Unite afectează aproape o jumătate de milion de persoane.
Fetiţă din Portugalia urmează în prezent un tratament la Universitatea Duke din Statele Unite cu celule stem recoltate din propriul cordon ombilical. Este o procedura simplă şi sigură de administrare intravenoasă de celule stem pacientului. Fetiţă a primit prima transfuzie la inceputul săptămânii trecute. Acest tratament cu celule stem proprii sau „autologe" a îmbunătăţit semnificativ deja viaţă mai multor copii care suferă de paralizie cerebrală.
Medicii de la Universitatea Duke tratează copii cu paralizie cerebrală care au propria stocare de celule stem recoltate din sângele cordonului ombilical, într-un studiu clinic. Cercetătorii americani utilizează în mod regulat celulele stem autologe (proprii pacientului) în studii clinice pentru a aborda un număr tot mai mare de boli.
Astfel de tratamente cu celule stem, care de obicei costă între 10.000 şi 20.000 de lire sterline, sunt interzise în majoritatea ţărilor europene, deoarece nu există încă nicio dovadă că ele funcţionează. În octombrie anul trecut, un copil de doar un an şi jumătate al unei familii de ro