La opt ani de la prăbuşirea navetei spaţiale Columbia, o bucată din fuzelaj a fost descoperită într-un lac din statul american Texas, care a secat, scrie Daily Mail.
Autorităţile din Nacogdoches au contactat NASA imediat ce au găsit o sferă găurită, de 1,2 metri diametru, încastrată în noroi, în partea de nord a lacului. Astfel, s-a stabilit că bucata provine din naveta prăbuşită pe 1 februarie 2003.
Filmul dezastrului: cum s-a prăbuşit naveta Columbia
Atunci, "Columbia" s-a dezintegrat în spaţiu, la o viteză supersonică, cu doar câteva minute înainte să aterizeze la Centrul spaţial din Florida. Peste 84.000 de bucăţi de fuzelaj s-au împrăştiat pe teritoriul statelor Texas şi Louisiana.
Şapte astronauţi au murit în tragedia din 2003, petrecută la reintrarea în atmosfera Pământului, când combustibilul scurs printr-o fisură din fuzelaj a luat foc. Milioane de oameni au privit dezastrul la televizor, iar locuitorii din Texas au auzit explozia şi au simţit şocul dezintegrării navetei.
NASA a confirmat, marţi, că obiectul găsit în lacul Nacogdoches face parte din rezervorul de hidrogen şi oxigen al navetei.
Efectele tragediei din 2003 se resimt şi astăzi
În cei opt ani care au trecut de la tragedie, NASA a recuperat între 38 şi 40% din fuzelajul "Columbia". Toate bucăţile sunt păstrate pentru ca specialiştii să facă teste şi să afle cum au reacţionat, la reintrarea în atmosferă, diverse materiale cu care a fost construită naveta spaţială.
Cum încearcă NASA să reconstruiască puzzle-ul de 84.000 de piese
"Din când în când, ne sună diverşi cetăţeni care trăiesc în zone rurale şi găsesc câte o bucată din fuzelaj. Ne trimit poze şi, dacă stabilim că bucăţile fac parte din navetă, aranjăm să ni le trimită în Florida", spune Lisa Malone, purtător de cuvânt al centrului spaţial.
În 2003, scafandrii au luat cu asal