Proprietarii aşteaptă sancţiunile de la stat, deşi o catastrofă se poate produce oricând.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a plătit, luni, prima daună totală pentru un imobil asigurat printr-o poliţă obligatorie, în sumă de 20.000 de euro, pentru o casă din Avrig, judeţul Sibiu, distrusă în urma unei inundaţii, a anunţat compania. Poliţa a fost încheiată la 28 decembrie, cu intrare în vigoare la 1 ianuarie 2011, pentru o locuinţă de tip A, situată pe Valea Avrigului.
„Despăgubirea a fost plătită ca urmare a distrugerii totale a locuinţei, în urma inundaţiei produse în localitatea Avrig în data de 10 spre 11 iunie. Avizarea dosarului de daună s-a realizat în 14 iunie şi instrumentarea acestuia a fost finalizată în urmă cu o săptămână", se arată într-un comunicat al PAID.
Proprietarii aşteaptă
Inundaţia a afectat cinci locuinţe, dintre care două au fost distruse în totalitate. Dintre aceste două locuinţe, una singură era asigurată printr-o poliţă obligatorie.
Locuinţa asigurată a fost construită în anul 1995 şi avea toate autorizaţiile necesare. Proprietarul nu va putea reconstrui locuinţa în aceeaşi zonă, expusă riscului de inundaţii. „Riscul de inundaţii s-a transformat în certitudine în România ultimilor ani. Nu ne mai punem problema dacă vom avea inundaţii, ci când anume se vor produce acestea. Cred, în continuare, că principalul obstacol în dezvoltarea portofoliului PAID constă în asimilarea poliţei de asigurare cu sancţiunile prevăzute de legislaţie. Scopul Legii 260/2008 este protejarea locuinţelor împotriva celor trei riscuri de catastrofe naturale şi nicidecum sancţiunile ce vor fi aplicate neasiguraţilor", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.
Potrivit PAID, majoritatea proprietarilor de locuinte, aşteaptă termenul de aplicare a sancţiunilor pentru a se asigura, fără a lua