Deși la București lucrurile par liniștite, în zona euro și SUA pare că se iscă o furtună de proporții din cauza tot mai multor semne de slăbire a economiilor. Pe acest fond acțiunile sunt în cădere liberă și odată cu ele și euro și dolarul american, investitorii găsind refugiu în aur și franc elvețian. Prin transmisie, leul alunecă față de francul elvețian la un minim istoric, de 3,9 lei.
Piața americană de acțiuni a continuat să se deprecieze ieri și este pe cale să înregistreze cea mai lungă perioadă de pierderi din ultimii doi ani.
Indicele industrial Dow Jones a picat sub pragul de 12.000 puncte, iar indicele Standard&Poor's a pierdut într-o singură ședință aproape tot ce câștigase de la începutul anului.
Chiar dacă plafonul de îndatorare a trecut de Senatul American, toți cei trei indici majori și-au continuat căderea ca reacție a investitorilor la apariția a tot mai multe semne de slăbire a economiei SUA și la câștigurile modeste raportate de câteva companii mari.
Departamentul de Comerț din Statele Unite a raportat ieri că, în iunie, consumatorii și-au redus cheltuielile pentru prima oară în aproape doi ani, în condițiile în care analiștii se așteptau la o creștere ușoară. Veniturile acestora au înregistrat de asemenea cel mai mica vans din septembrie, reflectând o piață a muncii slabă.
Raportul vine la doar o zi după datele slabe din sectorul manufacturier, atât din SUA, dar și din Germania și Marea Britanie. De asemenea, vinerea trecută un alt raport arăta că economia americană a înregistrat pentru primele șase luni din 2011 cea mai redusă creștere de când s-a încheiat recesiunea (iunie 2009).
"Piețele încep să se întrebe de unde mai vine creșterea. Încă n-a fost apăsat butonul de panică, dar suntem în derivă", spune un analist de pe Wall Street.
S&P 500 a picat cu 2,56%, Dow Jones a pierdut 2,19%, iar Nasdaq compo