La mai bine de 5 ani de la ultimul conflict, ambele părţi se pregătesc activ pentru viitoarea rundă. Fiecare dintre părţi investeşte masiv în modernizarea propriului arsenal şi mai ales în adaptarea tacticilor. Hezbollahul, în special, şi-a repopulat rândurile cu recruţi dedicaţi ideologic şi s-a dotat cu un impresionat arsenal de rachete cu rază lungă de acţiune echipate cu sisteme de orientare.
Sfârşitul războiului din 2006, mediat de ONU, a însemnat retragerea trupelor israeliene din sudul Libanului pentru a face loc unei infuzii semnficative de unităţi ale armatei libaneze, plus trupe de menţinere a păcii aparţinând Naţiunilor Unite. Scopul acestora din urmă nu era doar acela al impunerii unui spaţiu tampon, ci şi acela al securizării teritoriului controlat de miliţiile Hezbollah. Mandatul ONU viza inclusiv dezafectarea infrastructurii militare a miliţiei din sudul ţării.
Şi totuşi, “dacă va mai exista un alt război, credem că acesta va fi mai extins şi mai sângeros ca ultimul” susţin Bilal Y. Saab şi Nicholas Blanford, în ediţia online a FP (Seeing Red Along the Blue Line). Avertismentul lor se bazează pe cercetări detaliate, întreprinse la firul ierbii în Liban, cu accent asupra regenerării Hezbollahului.
Regenerarea capacităţilor
Chiar dacă tensiunile au fost rare în ultimii 5 ani, fiecare dintre părţi investeşte masiv în modernizarea propriului arsenal şi mai ales în adaptarea tacticilor. Hezbollahul, în special, şi-a repopulat rândurile cu recruţi dedicaţi ideologic şi s-a dotat cu un impresionat arsenal de rachete cu rază lungă de acţiune echipate cu sisteme de orientare, ceea ce îi permite să ameninţe numeroase ţinte israeliene. Până şi elicopterele şi dronele Israelului ar putea deveni vulnerabile în faţa tehnologiei achiziţionate de Hezbollah. Totodată, cu ajutorul Iranului, organizaţia şi-a dezvoltat infrastructura