Acţiunile băncilor din Grecia au înregistrat miercuri un declin semnificativ la bursa din Atena, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, investitorii fiind îngrijoraţi de situaţia Greciei, care a obţinut un al doilea pachet de asistenţă financiară, transmite Reuters.
Miercuri, pieţele financiare erau în declin, din cauza temerilor privind încetinirea creşterii economiei pe plan mondial şi a extinderii crizei datoriilor din zona euro spre Italia.
Miercuri dimineaţă, acţiunile băncilor din Grecia au înregistrat un recul de 2,1%, la 782 puncte, cel mai scăzut nivel din ianuarie 1996.
Două bănci din Grecia, ATEbank şi Eurobank EFG, nu au trecut testele de stres, nefiind suficient de puternice pentru a face faţă unei recesiuni prelungite şi trebuie să-şi majoreze capitalul, a anunţat luna trecută Autoritatea Bancară Europeană (EBA).
Băncile din Grecia sunt puternic dependente de fondurile oferite de BCE, în condiţiile dificultăţilor cu care se confruntă acestea la finanţarea de pe pieţe. Deja Grecia a primit două pachete de asistenţă financiară iar băncile elene deţin aproximativ 48,4 miliarde de euro (69 miliarde de dolari) din datoria suverană a ţării.
Banca Centrală a Greciei a anunţat că, în iunie, băncile elene au împrumutat de la BCE aproximativ 103 miliarde de euro, iar în mai 97,5 miliarde de euro, ca parte a injecţiilor de lichidităţi oferite de BCE băncilor europene care s-au confruntat cu probleme financiare. Aceste date subliniază dependenţa băncilor din Grecia de fondurile oferite de BCE, în condiţiile dificultăţilor cu care se confruntă acestea la finanţarea de pe pieţe.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Pir