Cel mai mare atac cibernetic din istoria tehnologiei informaţiei a fost descoperit, potrivit concernului de software McAfee: hackeri au spionat de-a lungul mai multor ani în total 72 de guverne, firme şi organizaţii. Printre ele se află administraţia SUA, a Canadei, Indiei şi ONU. Atacatorul ar fi "un stat".
Dacă informaţiile deţinute de McAfee se confirmă, atunci tocmai a fost dezvăluită cea mai mare operaţiune de furt de date din istorie. Guvernelor din SUA, Taiwan, India, Coreea de Sud şi Vietnam, precum şi unor organizaţii precum ONU, Ascociaţia Statelor din Asia de Sudest (ASEAN) şi Comitetul Olimpic Internaţional le-au fost accesate ilegal o serie întreagă de baze de date.
Printre victimele din sectorul privat se numără şi mai multe concerne din industria militară. În cele mai multe cazuri, McAfee nu a publicat din motive de securitate, numele entităţilor afectate de atacul ce a durat mai mulţi ani. Atacul cibernetic nu este nou
"Atacul nu este nou", se arată în raportul de 14 pagini publicat de firma americană. McAfee afirmă că majoritatea reţelelor a fost deja securizată, iar programele care ofereau acces hackerilor la baze de date au fost anihilate.
Din documentul concernului nu reiese dacă a fost eliminată doar "infecţia" sau dacă acum se lucrează la identificarea datelor furate şi a destinaţiei acestora.
McAfee a precizat că valul de atacuri a fost descoperit în luna martie. Reţeaua de hackeri a numărat sute de membri, iar operaţiunile au fost derulate întotdeauna de pe aceleaşi servere. Coordonarea a fost asigurată de la un terminal localizat în Europa de vest. Pe acesta au fost găsite o serie de logfiles, care atestă atacuri datând încă din 2006. Sediul ONU din Geneva, atacat de hackeri
Cazul biroului ONU din Geneva este unul dintre cele mai grave. La al doilea sediu ca importanţă din reţeaua