Românii nu scapă de alimente scumpe nici când au noroc de un an agricol bun. Chiar dacă producătorii îşi vând marfa mai ieftin decât anul trecut, doar intermediarii sunt cei care profită. Sursa: EV
Deşi recolta este, în 2011, una dintre cele mai bogate din ultimii ani, şansele ca românii să găsească pe tarabe alimente mai ieftine sunt infime. Dimpotrivă, cererea ridicată, adaosurile practicate de intermediari şi costurile mai mari cu utilităţile ar putea duce la scumpiri. "Preţurile nu vor scădea, pentru că cererea rămâne destul de ridicată. Dimpotrivă, ele ar putea creşte puţin, în mod firesc, dar treptat, nu brusc ca anul trecut", a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), pentru EVZ.
Adaosuri de 100%
Preţul la carnea de porc cu siguranţă nu va scădea, deoarece, uneori, producătorii nu reuşesc nici măcar să-şi acopere costurile, a subliniat Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Cărnii de Porc din România. În plus, intermediarii care pun adaosuri şi de 100%, în unele cazuri, anulează eventualele scăderi ale preţurilor la producători.
De cealaltă parte, Florin Istrate, vicepreşedinte Agrostar, atrage atenţia asupra faptului că recolta foarte bogată din acest an îi va obliga pe producători să scadă preţurile de până la zece ori faţă de anul trecut. "La tomate, de exemplu, la nivel de producător, anul trecut se putea cumpăra kilogramul cu aproape 3 lei. Anul acesta, din cauza ofertei extrem de bogate şi a lipsei de alternative, producătorii sunt obligaţi să vândă şi cu 30 de bani pe kilogram", a exemplificat acesta.
Obligaţi să vândă
Potrivit lui Istrate, producătorii au la dispoziţie foarte puţin spaţiu de depozitare şi unităţi de procesare, astfel că sunt obligaţi să vândă producţia la un preţ extrem de mic, pentru că, altfel, nu au ce face cu ea. Ministrul Tabără spune că, la sfârşitul acestui an