Uşoara detensionare a finanţelor publice permite guvernului să mărească salariile bugetarilor chiar şi până la nivelul dinaintea tăierilor din iulie 2010 sau să micşoreze impozitarea muncii chiar şi până sub nivelul dinaintea majorării CAS, operată în februarie 2009. Însă nu sunt destui bani pentru ca ambele lucruri să se întâmple simultan.
Din punct de vedere economic, cea mai bună decizie ar fi reducerea CAS care ar ajuta relansarea angajărilor în sectorul privat, a investiţiilor şi a consumului. Politic, tentaţia este ca banii să fie trimişi către salariile bugetarilor, categorie socială mult mai coagulată atunci când vine vorba de vot.
Chiar şi preşedintele Traian Băsescu, care a îndemnat politicienii să abandoneze populismul, este ambiguu când vine vorba de salarii. El spune că veniturile bugetarilor trebuie reîntregite înaintea reducerii impozitelor, fără însă a face referire la prima decizie fiscală majoră a guvernului Boc, care în februarie 2009 a mărit CAS cu 3,3%.
„Refacerea salariilor” bugetarilor este măsură prioritară sugerată de preşedintele ţării pentru următoarea perioadă, după ce oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au atenţionat că trebuie să alegem: salarii, investiţii sau reducerea contribuţiilor de asigurări sociale.
Deciziile aparţin Guvernului, a menţionat şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, subliniind şi că foarte important este ca România să nu depăşească ţintele de deficit bugetar pe care le-a agreat cu FMI şi Comsia Europeană.
Lista de priorităţi
„Am discutat despre reducerea CAS în cadrul acestei misiuni, dar, după cum am mai spus, Guvernul trebuie să decidă care sunt priorităţile: salarii, investiţii sau tăieri de taxe. Trebuie să existe un echilibru. Dacă se va opera una dintre aceste măsuri, atunci va exista mai puţin spaţiu pentru celelalte, astfel