Sistarea furnizării apei potabile în 15 cartiere a dat peste cap activitatea spitalelor gălăţene. Fiecare unitate sanitară şi-a făcut provizii, evident insuficiente, consumul de apă fiind redus drastic.
Sistarea furnizării apei potabile în cea mai mare parte a oraşului, începând de luni noaptea şi până astăzi dimineaţă, a dat peste cap activitatea spitalelor gălăţene.
Chiar dacă Spitalul de Urgenţă, cea mai mare unitate sanitară din judeţ, dispune de o rezervă de apă de aproximativ 500 metri cubi, această cantitate s-a dovedit a fi insuficientă. Asigurarea asistenţei medicale, care presupune o igienă desăvârşită, a avut de suferit ca urmare a restricţionării severe a consumului de apă. De exemplu, în sălile de operaţie au ajuns doar cazurile foarte grave, care impuneau efectuarea fără întârziere a intervenţiilor chirurgicale.
„ Situaţia în care se află aproape 70% dintre gălăţeni a afectat şi Spitalul de Urgenţă. Avem rezervă de apă, dar spitalul nostru este un mare consumator de apă şi suntem atenţi să nu o epuizăm. În momentul de faţă se operează doar urgenţele. Este cel puţin incomod ceea ce se întâmplă", spune Nicoale Bacalbaşa, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă.
Ca măsură de siguranţă, conducerea Spitalului de Urgenţă a solicitat la SC Apă-Canal, o cisternă cu apă, care s-a aflat în permanenţă în curtea spitalului.
În ceea ce priveşte rezerva proprie de apă a unităţii, specialiştii departamentului de medicină preventivă din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică au efectuat analize pentru a stabili dacă poate fi utilizată.
„Verificăm calitatea apei din rezervoare. O urmărim, iar în momentul în care constatăm că utilizarea acesteia este riscantă, suntem pregătiţi să facem o clorinare de urgenţă. Majoritatea spitalelor este afectată de această oprire a apei", a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Să