Staţiunile de la munte, cele de pe litoral şi cele balneare au atras anul trecut în unităţile de cazare mai puţin de 150.000 de turişti străini, iar la o medie de 60-70 de euro pentru două nopţi de cazare - durata medie de şedere - rezultă că încasările se situează în jurul a 10 mil. euro într-un an, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la INS.
Turismul balnear, folosit adesea în discursurile politice ca o bună oportunitate a României de a se diferenţia de alte destinaţii turistice, a atras puţin peste un milion de euro de la cei doar 22.000 de străini care s-au cazat măcar o noapte într-o astfel de staţiune.
"Pentru ca turismul românesc să se dezvolte avem nevoie de turişti reali, care să vină, să călătorească prin ţară şi să se cazeze", spune Lucian Marinescu, senior associate al companiei de consultanţă în industria ospitalităţii Trend Hospitality.
Cu ajutorul oraşelor mari însă, care susţin în continuare turismul în România, veniturile totale din cazarea turiştilor străini în hoteluri, pensiuni sau vile au ajuns anul trecut la 170-175 mil. euro, potrivit calculelor ZF, nivel similar cu cu cifra de afaceri obţinută de cel mai mare centru comercial din ţară, AFI Palace Cotroceni din Capitală.
Consultanţii şi antreprenorii din turism spun că România ar trebui să se concentreze pe organizarea de târguri pentru aducerea turiştilor străini (incoming) şi nu pe târguri de outgoing (trimiterea românilor în străinătate).
Promovarea extrem de puternică a făcut ca în primele nouă luni de anul trecut 200.000 de români să viziteze Austria. Spre compaaraţie, doar 177.000 de austrieci au venit anul trecut în România.
Staţiunile de la munte, cele de pe litoral şi cele balneare au atras anul trecut în unităţile de cazare mai puţin de 150.000 de turişti străini, iar la o medie de 60-70 de euro pentru două no