Preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, la nivel naţional, a fost de aproximativ 739 euro/mp, în scădere cu aproximativ 7% comparativ cu primul semestrul din 2010, potrivit indicelui imobiliar realizat de compania de evaluare Darian. În ceea ce priveşte preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor noi, la nivelul celor 27 de oraşe analizate, acesta a fost de aproximativ 824 euro/mp, în scădere cu aproximativ 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Preferinţele cumpărătorilor de apartamente din România sunt orientate către apartamentele construite după 1977, situate în zonele semicentrale ale oraşelor şi la etaje intermediare. Suprafaţa utilă medie tranzacţionată la nivel naţional este de 65 mp pentru Bucureşti şi aproximativ 60 mp pentru provincie”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele Darian.
O particularitate a pieţei rezidenţiale rămâne apropierea valorilor înregistrate în municipiul Cluj Napoca de cele din Bucureşti în ceea ce priveşte preţul mediu la care s-au tranzacţionat apartamentele vechi. Astfel, în primul semestru din acest an, preţul mediu de vânzare a apartamentelor vechi a fost în Cluj de 1.000 euro/mp, iar în Bucureşti de 1.008 euro/mp. În Bucureşti, preţul mediu unitar al apartamentelor vechi, în semestrul întâi din 2011, a fost în scădere cu aproximativ 13% faţă de semestrul I din 2010 şi cu aproximativ 2% mai mic faţă de semestrul II din 2010.
Bucureştiul, cel mai scump
Capitala rămâne şi cu cele mai mari preţuri la nivel naţional la apartamentele noi: 1.295 euro/mp în semestrul I din 2011, urmată de Braşov, cu 1.042 euro/mp şi Cluj Napoca, cu 1.014 euro/mp. Preţul mediu de tranzacţionare în cazul apartamentelor vechi s-au situat în prima jumătate a anului în curs la valoarea de 656 euro/mp, faţă de 626 euro/mp în semestrul II din 2010, o creştere de 4,8%.
Pr