Castelul Bay din localitatea Treznea, monument istoric de interes local, se degradează încet dar sigur. Cu toată că au existat persoane care şi-au exprimat disponibilitatea de a-l restaura şi a-i da o utilitate, nici primarul şi nici localnicii nu doresc acest lucru. Ei spun că nu ar face decât să le amintească de genocidul comis asupra părinţilor şi bunicilor lor.
Recent, castelul a fost din nou vandalizat. În noaptea de 9 spre 10 iulie, un cetăţean a furat 720 de kilograme de tablă de pe acoperiş. Potrivit spuselor primarului, aceasta nu este pentru prima dată, bucăţi din ziduri sau din acoperiş fiind furate tot timpul. Localnicilor nu le pasă prea mult de castel, cei mai mulţi preferând ca acesta să dispară.
Groful ungur Bay Ferenc, proprietarul castelului, este considerat a fi responsabil de masacrul comis de armata horthystă asupra cetăţenilor din localitatea Treznea, în 9 septembrie 1940. Acesta este principalul motiv, de ordin afectiv, pentru care cetăţenii şi conducerea comunei Treznea se opun restaurării castelului, deşi acesta este pe lista monumentelor istorice de interes local.
Masacrul din Treznea (Trăznea) a avut loc în 9 septemebrie 1940, ca urmare a Dictatului de la Viena, când trupele ungare horthyste au intrat în comună. Primele victime au fost copiii aflaţi cu vitele la păscut. Cadavrele lor au fost descoperite pe izlazul comunal. După ocuparea satului, unităţile maghiare au dezlănţuit măcelul rămas în istorie sub denumirea de „Masacrul de la Treznea“. Români şi evrei au fost masacraţi cu focuri de mitraliere, străpunşi cu săbiile şi baionetele, iar casele atacate cu grenade şi incendiate. În urma acestor incidente, au murit 93 de persoane, dintre care 87 de români şi 6 evrei.
Muzeu, şcoală şi centru de cercetări medievale
Avocatul zălăuan Călin Hârza, pasionat de clădiri şi obiecte vechi, a vrut, în