Aleşii primului Legislativ al Republicii Moldova, semnatari ai Declarației de independență, au calificat drept o batjocură a istoriei şi statalităţii activitatea actualilor legislatori.
Deputaţii primului Parlament (1990-1994), care la 27 august 1991 au votat şi au semnat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, se declară umiliţi şi înjosiţi de discuţiile iscate în Parlament pe marginea unei iniţiative legislative a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), care prevedea acordarea mai multor facilităţi semnatarilor Declaraţiei de Independenţă.
Astfel, membri ai Asociaţiei „Parlamentul-90" au declarat miercuri, 3 august, la o conferinţă de presă că nu-și doresc privilegii, ci „o simplă recunoaștere" a meritelor.
„Nu avem nevoie de privilegii. Însă votarea acelei iniţiative legislative ar fi însemnat o recunoaştere şi o modestă apreciere din partea actualei elite politice a activităţii noastre. Ceea ce s-a întâmplat pe 28 iulie, în Parlament, a fost o batjocură şi o umilinţă nu atât în adresa noastră, cât în adresa cetăţenilor Republicii Moldova", a spus Petru Sandulache, președintele Asociaţiei „Parlamentul 90",.
Pantelei Sandulache, Gheorghe Amihalachioaie, Ion Palii și Valentin Dolganiuc le-au cerut actualilor politiceni să nu mai discute niciun proiect de lege cu privire la statutul deputaţilor din primul Parlament.
La aceeași conferință de presă, Petru Sandulache, președintele Asociaţiei „Parlamentul 90", l-a numit pe Mihai Ghimpu, președintele liberalilor, de asemenea, deputat al primului Parlament, drept „frustrat" și „xenofob", iar pe liderul democrat, Marian Lupu, „un pseudo-statalist și patriot".
"Noi suntem fondatorii
statului şi nu dorim decât onoare"
Potrivit lui Sandulache, cei care s-au împotrivit iniţiativei, deputaţii PD şi PL, au o singură misiune în Parlament - „de a face bani şi de a-şi p