Cumpără, exploatează și vinde resursele naturale ale unor state departe de țara sa de origine și, așa cum scriu cei de la Financial Times, \"se pare că trecutul său controversat nu i-a afectat reputația pe care o are în sectorul resurselor\".
Este vorba despre omul de afaceri australiano-român Frank Timiș, șeful African Petroleum, prima companie care obține dreptul de exploatare în largul coastelor liberiene. La începutul acestei săptămâni, Frank Timiș a încheiat un alt acord istoric de importanță majoră pentru compania pe care o reprezintă.
African Minerals, grupul la care este președinte, a vândut un pachet de 25% din acțiunile proiectului de exploatare a zăcămintelor de fier din Sierra Leone, o altă țară pe ale cărei rezerve Frank Timiș a pus mâna.
Cele 25% din proiectul Tonkolili presupun o investiție din partea chinezilor de la Shandong Iron & Steel Group Co.de 1,5 miliarde de dolari. Compania este deținută de către statul chinez.
Conform unor informații ale Financial Times, Sierra Leone are una dintre cele mai mari rezerve de fier de pe continentul african, estimate la nu mai puțin de 12,8 miliarde de tone.
După anunțul de finalizare a tranzacției cu Shandong , Frank Timiș a bifat și cea mai mare creștere a acțiunilor African Minerals, listate la Bursa de la Londra, care au ajuns la o valoare record după o creștere în timpul unei sesiuni de tranzacționare de 7,3%.
Acordul dintre chinezi și African Minerals mai include și o serie de discounturi pe care compania condusă de omul de afaceri român le va face celor de la Shandong. Astfel, chinezii și-au rezervat dreptul de a cumpăra în plus 10 milioane de tone de fier anual, la un preț cu 15% mai mic.
Timiş se află în Topul celor mai bogați 300 de români realizat de Capital, a intrat de curând în topul celor mai bogați oameni din Mare