Spania şi Italia se îndreaptă cu paşi repezi spre ajutoare financiare externe precum cele primite până acum de Grecia, Irlanda şi Portugalia, deoarece accesul la finanţare este tot mai dificil, investitorii cerând dobânzi ridicate pentru a împrumuta cele două ţări, scrie The Wall Street Journal.
Randamentele obligaţiunilor spaniole şi italiene cu scadenţa la zece ani au atins ieri noi maxime istorice de 6,45%, respectiv 6,24%, îndreptându-se spre nivelul de 7%, considerat de majoritatea analiştilor ca nesustenabil.
Situaţia tensionată de pe pieţe l-au făcut pe ministrul italian de finanţe Giulio Tremonti să organizeze ieri o întâlnire de urgenţă cu reprezentanţi ai puterii şi ai băncii centrale, iar pe premierul spaniol José Luís Zapatero să îşi amâne concediul.
Rămân fără bani
Pentru a agrava şi mai mult situaţia, banca americană J.P. Morgan Chase a indicat într-o notă către investitori că "Italia şi Spania vor rămâne fără lichidităţi în septembrie 2011 şi respectiv februarie 2012 dacă pierd accesul pe pieţele financiare". Banca avertizează, de asemenea, că îngrijorările legate de lichidităţile de care dispune Italia ar putea atrage statul într-o "spirală negativă care se autosusţine". Cu alte cuvinte, dacă Italia nu vine cu asigurări privind soliditatea situaţiei financiare, va intra într-un cerc vicios pe pieţele financiare din care cu greu va putea ieşi.
Italia are un nivel redus al datoriei private şi a evitat bulele de pe piaţa creditului, dar are o economie care stagnează şi care-şi pierde constant competitivitatea, notează The Telegraph. Italia are, pe de altă parte, cea mai mare datorie din zona euro raportată la PIB, de 120% din PIB, după cea a Greciei, de 143% din PIB. Instabilitatea politică din interiorul coaliţiei de guvernământ şi înăsprirea politicii monetare de către Banca Centrală Europeană nu face