Singura şansă pentru ca francul să slăbească iar este revenirea economiei mondiale
Românii care au luat credite în franci elveţieni în urmă cu patru ani plătesc astăzi o rată dublă, asta în cazul în care dobânda s-a menţinut constantă. Dobânda de referinţă Libor pentru francul elveţian a scăzut între timp aproape de zero, însă aceasta este o ancoră solidă în doar o parte dintre contractele de credit încheiate cu băncile. Însă câştigurile obţinute din dobânda mai mică au fost şterse practic de aprecierea francului, care a raportat creşteri record nu doar faţă de leu ci şi faţă de euro respectiv dolar.
Banca Naţională a României (BNR) a afişat marţi un curs de referinţă record de 3,8269 lei pentru un franc elveţian, cu peste 100% mai mare faţă de valoarea înregistrată la 24 iulie 2007, când francul elveţian era cotat la un minimum de numai 1,87 lei. Creditele în altă monedă decât leu şi euro acordate populaţiei însumau în luna iulie 9,83 miliarde lei, faţă de un total al creditelor acordate populaţiei de 101,9 miliarde lei. Cea mai mare parte o reprezintă creditele în franci elveţieni, restul fiind credite în yeni, monedă care la rândul ei şi-a dublat valoarea sau împrumuturi de valoare relativ mică luate în dolari în urmă cu mai bine de 7-8 ani.
BNR: Noi am zis
“Populaţia deţine foarte puţin credit în monede non-euro. Din creditul în valută în total în economie există cam 9% credit în franci elveţieni, iar pentru populaţie cifra este undeva la 14%. Multe dintre aceste credite s-au refinanţat în euro sau se pot refinanţa dacă există o decizie liberă de ambele părţi, a băncilor şi a clienţilor", declara recent viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Cristian Popa. Viceguvernatorul BNR a menţionat că banca centrală a fost extrem de vocală şi s-a spus că împrumutul în franci elveţieni nu este o soluţie bună. “În primul rând, că ra