"Nu mai putem tolera cangrene în economia românească"
Guvernul ar putea crea posibilitatea de vânzare a activelor pentru achitarea datoriilor
Cei mai mari datornici la bugetul de stat sunt CNH, CFR şi Termoelectrica
În urma discuţiilor cu FMI, şeful statului a avansat ideea vânzării activelor care aparţin companiilor şi regiilor cu datorii pentru că Guvernul nu le mai poate susţine. Precizând că "va rămâne în amintire că Guvernul scoate din dificultate orice companie de stat", Traian Băsescu a declarat ieri, la Radio România Actualităţi, că nu exclude "posibilitatea ca unele companii de stat să fie lăsate să intre în faliment". "Nu s-a stabilit încă o listă, dar Guvernul, neavând posibilitatea să plătească datoriile acestor regii, va trebui să creeze posibilitatea ca firmele creditoare să vină la masa credală şi din vânzarea activelor companiilor de stat să-şi acopere datoriile", a spus şeful statului, subliniind că "nu mai putem tolera cangrene în economia românească" .
Preşedintele a sugerat că nu trebuie să ne gândim la o companie cum este Calea Ferată, care are pierderi în toată Europa. "Vor fi companii de stat care vor fi lăsate să intre în faliment. Politic, decizia e clară, nu mai finanţăm ineficienţa", a subliniat şeful statului, care a explicat că finanţarea se face cu bani de la pensionari, de la sănătate, şi nu se face cu bani tipăriţi.
"Dacă compania cu capital de stat nu-şi plăteşte furnizorii, de unde să luăm bani? Aceşti furnizori vor merge în instanţă, vor cere falimentul companiilor şi vor fi lăsate să intre în faliment", a spus Traian Băsescu.
CNH datorează 1,2 mld. euro bugetului de stat
Potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului de Finanţe, cu toate că şi-a diminuat numărul de angajaţi, Compania Naţională a Huilei (CNH) a înregistrat în 2009 pierderi de 606,4 mil. lei, cu 60% mai mar