Bancpost, a noua bancă după active la sfârşitul lui 2010, cu o cotă de piaţă de 3,9%, este susţinută de grecii de la EFG Eurobank prin patru credite subordonate care însumau 120,3 mil. euro la sfârşitul lui 2010 - nivel similar celui de la sfârşitul lui 2009.
Acordate în perioada 2005 - 2007, mare parte din credite aveau scadenţa în perioada 2012 - 2013, însă în contextul crizei care a zdruncinat şi piaţa financiară locală în 2009, acţionarul majoritar a prelungit scadenţele a trei împrumuturi până în 2016, demersul fiind recomandat şi de BNR. De asemenea, un al patrulea împrumut în valoare de 50 mil. euro este fără termen. Bancpost a primit condiţii de preţ foarte avantajoase de la banca-mamă pentru aceste finanţări, plătind marje de 0,6 - 0,8% peste referinţa EURIBOR la trei luni, respectiv de 1,5% peste EURIBOR la trei luni în cazul creditului fără termen, potrivit datelor publicate de bancă.
Principalul acţionar al Bancpost este banca elenă EFG Eurobank Ergasias (banca-mamă) cu 93,29% din acţiuni. În ultimii doi ani a devenit însă acţionar semnificativ şi o entitate din grup înregistrată în Olanda - EFG New Europe Holding, care a ajuns să deţină 5,73% din capital pe seama achiziţiei de acţiuni de la persoane fizice, foşti sau actuali angajaţi ai băncii. Persoanele fizice mai aveau sub 1% din acţiuni la sfârşitul lui 2010, cel mai mare acţionar individual fiind Elena Petculescu, fost preşedinte al Bancpost, în prezent preşedinte de onoare. La rândul său, EFG Eurobank are compania-mamă în Luxemburg - European Financial Group EFG, a cărei societate-mamă este holdingul înregistrat în Marea Britanie Private Financial Holding Limited.
Holdingul este controlat de familia magnatului grec Spiros Latsis, a cărui avere este estimată la peste 9 mld. dolari. Latsis a fost coleg la London School of Economics cu peşedintele Comisiei Europene Jose