În ultimul moment, după negocieri dure, în seara zilei de 31 iulie, republicanii şi democraţii au ajuns la un acord privind majorarea plafonului de îndatorare, evitându-se astfel intrarea în incapacitate de plată, care ar fi avut consecinţe devastatoare asupra economiei americane şi mondiale. Ieri, Congresul american a aprobat acordul.
Ridicarea plafonului datoriei suverane era o chestiune de rutină, producându-se de 18 ori numai în timpul regimului Reagan, de exemplu. De această dată, negocierile au fost aprige, date fiind, pe de o parte, nivelul datoriei şi, pe de altă parte, atitudinea intransigentă a republicanilor, impusă mai ales de prezenţa grupului de conservatori radicali Tea Party.
Amintim că plafonul datoriei SUA - de 14.294 miliarde de dolari - fusese atins la mijlocul lunii mai 2011, iar Trezoreria anunţase ca termen limită pentru intrarea în incapacitate de plată data de 2 august 2011. Negocierile au ţinut cu sufletul la gură întreg mapamondul, pentru ca în final să se ajungă la un compromis.
Se va ridica nivelul de îndatorare cu cel puţin 2.100 miliarde de dolari, reducându-se cheltuielile bugetare în două tranşe: prima tranşă va fi de 1.000 miliarde şi se va eşalona pe durata a 10 ani; a doua tranşă va fi de 1.500 miliarde şi va dura tot 10 ani. O comisie bipartită se va ocupa de identificarea cheltuielilor bugetare care vor fi tăiate (până la sfârşitul lunii noiembrie a.c.), dar şi de modalităţile de a încasa bani pentru buget, cu posibilitatea de a redeschide discuţia asupra impozitelor. Pentru reduceri sunt vizate bugetul apărării şi al sănătăţii, în special programele de asistenţă medicală pentru cei bătrâni şi pentru cei nevoiaşi.
Desigur, nemulţumirile şi criticile nu lipsesc.
În primul rând, faptul că cei bogaţi şi cei foarte bogaţi îşi păstrează toate privilegiile fiscale nu este pe gustul democraţilor. Totul a