O condamnare prea uşoară a preşedintelui Hosni Mubarak ar putea scoate lumea în stradă. De câteva săptămâni încoace, celebra piaţă Tahrir din Cairo, epicentrul protestelor din iarnă, a început din nou să se agite. Militarii speră ca acest proces să liniştească puţin spiritele. O condamnare prea grea a fostului dictator egiptean ar putea însă supăra aliaţii tradiţionali ai Egiptului. Astfel, miza procesului lui Mubarak ar putea fi o nouă revoltă populară sau slăbirea credibilităţii ţării.
Este cazul Arabiei Saudite care a promis ţării faraonilor un ajutor de patru miliarde de dolari. Mai toate ţările din Golful arabo-persic au rămas cu o amintire neplăcută în urma spânzurării lui Saddam Hussein. Pe lângă faptul că se tem de o răspândire a revoltei, aceste ţări sunt de părere că executarea unui preşedinte subminează pentru multă vreme autoritatea statului.
În sfârşit, toţi aceşti lideri regionali întreţineau relaţii foarte bune cu omul forte de la Cairo, care s-a aflat la conducerea ţării trei decenii la rând, perioadă în care a avut relaţii foarte bune cu statele vecine. Judecarea lui Mubarak
Procesul lui Hosni Mubarak a debutat miercuri la Cairo. Fostul preşedinte egiptean, în vârstă de 83 de ani, a fost adus în sala de audienţe pe o targă. Alături de cei doi fii ai săi, urmăriţi şi ei pentru aceleaşi capete de acuzare, Mubarak a pledat nevinovăţia.
În prealabil, procuratura îl acuzase pe fostul lider că ar fi premeditat uciderea manifestanţilor anti-guvernamentali în timpul revoltei din ianuarie şi februarie. Dacă este găsit vinovat, Hosni Mubarak riscă pedeapsa cu moartea.
Fii săi, Alaa şi Gamal, sunt acuzaţi de corupţie, alţi înlaţi responsabili egipteni ai vechiului regim sunt în schimb urmăriţi, ca şi Mubarak, sub acuzaţia de omucidere. Dacă în această primă zi de audienţă atmosfera era calmă în sala de judecată, debutul proce